Acasa Destinatii Timișoara, Județul Timiș, Romania

Timișoara, Romania

Cauta o cursa de la Timișoara

Alege cursa

Descriere

Timisoara, un oras al viitorului


Stim cu totii ca la Timisoara s-a aprins scanteia Revolutiei din 1989, dar si ca inainte de acel moment, cu 105 ani mai exact, o alta scanteie aprindea primul sistem public de iluminat electric din Europa. Timisoara este cel mai vestic oras mare al Romaniei, atat geografic, cat si cultural, asa ca nu credem ca exageram cand spunem ca este un centru al progresului, al viitorului, care seteaza constant noi standarde ale dezvoltarii. Daca te gandesti unde sa-ti faci urmatoarea vacanta in Romania, iti sugeram sa alegi Timisoara.

Istoria orasului incepe in vremea dacilor, insa prima atestare documentara dateaza din sec. XIII. Timisoara a fost capitala Ungariei intre anii 1316 si 1323, apoi a fost un nucleu important al luptei contra otomanilor. In 1440, Iancu de Hunedoara aduna aici armatele crestine si conduce asaltul Belgradului, unde il invinge pe sultanul Mahomed al II-lea. Norocul orasului se intoarce, insa, in 1552, cand trupele lui Ahmed Pasa ii macelaresc populatia si il ocupa pentru urmatorii 164 de ani. Habsburgii cuceresc Timisoara in 1716 si o declara capitala banatului, apoi o integreaza in regatul maghiar in 1778. Tot de atunci incepe si colonizarea cu etnici germani, care raman aici in numar mare pana in 1940. Revolutia de la 1848 trezeste dorinta de independenta a maghiarilor fata de austrieci, ceea ce duce la un asediu de 114 zile din partea acestora din urma. Banatul si, implicit, Timisoara se alipesc statului roman in anul 1919. La acea vreme, populatia de etnie romana a orasului era de 9%.


Ce poti vizita in Timisoara


Muzeul Revolutiei din 1989

Timisoara e orasul unde a inceput revolutia din 1989, iar o multime de informatii despre evenimente pot fi aflate numai vizitand muzeul special dedicat acestui episod istoric. Vizitatorii pot vedea aici o bucata din zidul Berlinului, simbol al luptei impotriva dictaturii comuniste, Coloana Eroilor realizata de Eugen Barzu si o multime de alte exponate organizate in nu mai putin de sapte expozitii permanente.


Sinagoga din Cetate

Lacasul evreiesc de rugaciune a fost ridicat intre anii 1863 si 1865, proiectat in stil eclectic cu influente maure, specific ritului evreiesc sefard. La acea vreme era prima sinagoga cu adevarat importanta a orasului, fiindca abia atunci comunitatea a primit de la autoritati aprobarea de a ridica o sinagoga „la vedere”, adica nu ascunsa in spatele altor cladiri mai mari. Dupa o lunga perioada in care a stat nefolosita, aceasta a fost reabilitata si redeschisa in anul 2005.


Muzeul de Arta din Timisoara

Capitala Banatului detine unul dintre cele mai impresionante si mai importante muzee de arta din Romania. Acesta functioneaza in Palatul Baroc, o cladire superba care a gazduit vechea Prefectura a orasului. Muzeul detine mai multe expozitii permanente, dintre care le amintim pe cele de pictura veche banateana, icoane banatene, arta moderna romaneasca, arta europeana si una special dedicata lui Corneliu Baba. Vizitand aceste expozitii poti admira lucrari ale unor artisti romani si straini precum Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Christian Seybold, Frans Pourbus si Philips Wouwerman.


Experiente autentice


Turul orasului pe bicicleta

Pasionatii de pedalat se vor simti foarte bine in Timisoara, fiindca aici gasesc o retea vasta de piste pentru biciclete si cateva trasee excelente pe care le vor descoperi in afara orasului. Daca nu ti-ai adus bicicleta, nu-i nimic, poti inchiria una ieftin, iar harta traseelor este disponibila pe site-ul www.pedaleaza.ro.


Plimbare cu vaporasul pe Bega

Timisoara este singurul oras din Romania cu transport public pe apa, alaturandu-se astfel oraselor precum Budapesta, Londra, Copenhaga, Amsterdam sau Paris. Vaporasele circula pe traseul Uzina de Apa - Solventul si retur, cursa dureaza o ora iar pretul biletului este de doar 1 leu.

 

O seara la Opera

Palatul Culturii, o cladire superba ridicata initial in 1875, gazduieste azi una dintre cele mai importante institutii de cultura si arta din tara. La Opera din Timisoara poti viziona spectacole excelente de opera, balet, opereta, balet-rock si musicals. Consulta programul spectacolelor pe site-ul institutiei https://www.ort.ro/ si rezerva-ti locul facand un drum pana la casa de bilete.


Mancare si distractie

Caracterul multicultural al orasului e un atu important cand vine vorba de gastronomie, bauturi si distractie. Pe langa mancarea traditionala romaneasca si preparatele din bucataria internationala, in Timisoara vei putea gusta bunatati autentice sarbesti, germane si unguresti. Pentru mancare buna iti sugeram sa faci o vizita la Casa Bunicii si Casa cu Flori, unde vei gasi mancare excelenta la preturi bune, intr-un decor inedit. Cand ti-e pofta de o bautura rece si vrei sa te relaxezi, mai ales vara, mergi direct La Capite, o terasa absolut minunata de pe malul Begai. Seara aduna-ti prietenii si mergeti impreuna la localul D’Arc sau, de ce nu, da o tura pe acolo tocmai ca sa-ti faci prieteni.


Transport local


Timisoara beneficiaza de un sistem performant de transport public, asa ca te poti plimba in voie prin mai tot orasul, rapid si in conditii bune de confort. O calatorie costa 2,5 lei iar abonamentul pentru o zi costa 12 lei. De asemenea, e foarte usor sa gasesti un taxi, iar costul mediu al unui drum prin oras este de 15 lei. Nu uita ca in oras te poti deplasa foarte usor pe bicicleta, pe care o poti inchiria la pret mic prin serviciul velotm.


Cum ajungi in Timisoara

Cu MementoBus e foarte simplu sa ajungi in Timisoara, in conditii optime de confort si siguranta. Alege transportul cu autocarul si ai la dispozitie rute cu plecare din mai multe orase ale tarii. Bucura-te de o vacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftina prin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro.


Statia Gaz Prom / Auchan-Aradului din Timișoara, Județul Timiș, Romania

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Iulius Mall (Statie Ratt) din Timișoara, Județul Timiș, Romania

45.76559, 21.23107

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Omv Gara de Nord din Timișoara, Județul Timiș, Romania

Bulevardul Republicii 23

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Parcare Selgros din Timișoara, Județul Timiș, Romania

CALEA ARADULUI

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Peco Lukoil din Timișoara, Județul Timiș, Romania

Hotel Baron/Padurea Verde

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Gaz Prom / Auchan-Aradului din Timișoara, Județul Timiș, Romania

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Stan Vidrighin (Langa Benzinaria Lukoil) din Timișoara, Județul Timiș, Romania

Calea Stan Vidrighin 10

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Uniunea Adam Muller Guttenbrunn din Timișoara, Județul Timiș, Romania

Strada Gheorghe Lazăr 10

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Parcare Metro 2 din Timișoara, Județul Timiș, Romania

Calea Șagului 194

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Autogara Autotim Timisoara din Timișoara, Județul Timiș, Romania

Bulevardul Iuliu Maniu 53

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Autogara Normandia din Timișoara, Județul Timiș, Romania

Calea Stan Vidrighin 12

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Benzinaria Omv (Calea Aradului) din Timișoara, Județul Timiș, Romania

Calea Aradului

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518