Acasa Destinatii Oradea, Județul Bihor, Romania

Oradea, Romania

Cauta o cursa de la Oradea

Alege cursa

Descriere

Oradea, orasul Art Nouveau

 

Nu stim motivul exact pentru care Oradea nu e in topul destinatiilor turistice din Romania. Acest oras are tot ce ii trebuie, un centru istoric absolut superb, arhitectura de epoca excelent pusa in valoare, o scena culturala foarte activa, un rau care strabate elegant zona centrala, dar si statiuni si zone montane in apropiere. E adevarat ca numarul vizitatorilor creste de la an la an, insa Oradea nu si-a atins inca potentialul turistic maxim, desi a bifat toate etapele. De aceea, merita promovata din plin.

 

Oradea are o istorie lunga, fiind atestat initial in 1113, sub numele de Varadinum. Cetatea Oradia e mentionata inca din 1241 si se crede ca a fost ridicata de Ladislau I al Ungariei. Se dezvolta serios in timpul lui Carol Robert de Anjou si apoi al lui Ludovic I al Ungariei, dovada sta faptul ca aici s-a ridicat primul observator astronomic din Europa. O alta perioada infloritoare pentru oras este in sec. XVIII, atunci se dezvolta mult mestesugurile si comertul si se ridica o Catedrala Romano-Catolica si Palatul Baroc. Oradea trece sub administratie romaneasca in 1918. Orasul sufera enorm in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar populatia evreiasca este decimata si deportata.

 

Ce poti vizita in Oradea


Sinagoga Ortodoxa

Oradea a avut o populatie foarte numeroasa de evrei, astfel ca in sec. XIX s-a ridicat aici Sinagoga Ortodoxa Hevra Sas. Monumentul e proiectat in stil eclectic, cu puternice influente maure, urmand tendinta ritului sefard. De-a lungul timpului evreii au plecat, iar sinagoga a ramas in ruina. În 2018 ea a fost reinaugurata, dupa ample lucrari de restaurare. Aici se afla si un Memorial al Holocaustului.

 

Palatul Vulturul Negru

Oradea detine multe bijuterii arhitecturale in stil art nouveau si secession, insa Palatul Vulturul Negru este cea mai frumoasa dintre toate. În urma unui sondaj local, a fost ales drept simbol al orasului, asta dupa ce a fost complet renovat. Pe vremuri functionau aici un cazino, un hotel, un restaurant si birouri. Azi, stim sigur ca gazduieste cateva restaurante, insa pentru mai multe detalii te incurajam sa mergi sa-l investighezi personal.

 

Cetatea Oradea

Cetatea in forma de stea, in stil italian, gazduieste astazi Facultatea de Arte a Universitatii din Oradea. Pe vremuri ea adapostea palatul princiar, biserica, mai multe mori si o temnita. Se spune ca santul cetatii avea 120 de picioare latime, era foarte adanc si era umplut cu apa termala din raul Peta. Cetatea este, bineinteles, unul dintre cele mai vizitate obiective ale orasului.

 

Experiente autentice


Priveste apusul pe Dealul Ciuperca

La marginea orasului, pe latura vestica, se afla Dealul Ciuperca, o zona foarte frumoasa si linistita, unde recent au fost amenajate alei de promenada, bancute, pergole si un amfiteatru. Dealul se mai numeste si Belvedere, fiindca ofera panorame superbe asupra orasului. Cel mai bun moment pentru a te bucura de priveliste este apusul. Ia cu tine un cos de picnic si o patura si in mod garantat vei avea o experienta minunata.

 

Cutreiera orasul pedaland

Oradea detine un sistem de piste de biciclete prin care ar putea da lectii oricarui alt oras din Romania. Poti pedala pe ambele maluri ale raului si prin multe alte zone ale orasului, rapid si in conditii bune de siguranta. Traseele de ciclism trec pe langa multe atractii turistice, asa ca ai sansa de a explora si de a descoperi orasul in mod rapid si foarte placut. Daca nu ai venit cu bicicleta proprie, nu-i nimic, poti inchiria una foarte ieftin.

 

Mancare si distractie


La fel ca mai peste tot in Ardeal, la Oradea se mananca foarte bine, la preturi deloc mari si in conditii excelente. Hanul cu Noroc te asteapta cu palinca si pita unsa la aperitiv, apoi te imbie cu vrabioara, muschiulet de porc, mititei si ciorba sarbeasca. La Butoiul de Aur te poti infrupta din bunatatile clasice romanesti, insa aspectul care face diferenta e decorul cu candelabre, covoare rosii si statuete, care te fac sa te simti ca-n „lumea buna” de odinioara. Moszkva Cafe este un local alternativ excelent, foarte primitor, unde ai sansa sa dai peste un concert sau o proiectie de film. Daca vrei un loc mai zgomotos, cu spatiu larg pentru dans, te trimitem la Lord’s Pub, un bar din pasajul Vulturul Negru unde se strange toata suflarea cu chef de distractie, in fiecare zi dar mai ales in weekend.

 

Transport intern


Tramvaiele si autobuzele regiei de transport din Oradea te pot duce oriunde ai nevoie, rapid si in conditii bune de confort. O calatorie costa 2,5 lei. Daca te grabesti, poti lua fara griji un taxi. Preturile sunt accesibile, masinile sunt ingrijite iar soferii sunt foarte prietenosi.

 

Cum poti ajunge in Oradea

Alege MementoBus si vei calatori ieftin, rapid si sigur spre Oradea. Gasesti rute cu plecare din Bucuresti, Ploiesti, Timisoara, Ramnicu Valcea si multe alte orase din Romania. Bucura-te de o vacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftina prin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro.

Statia Benzinaria Mol din Oradea, Județul Bihor, Romania

Bulevardul Ștefan cel Mare 89

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Gara Cfr din Oradea, Județul Bihor, Romania

Oradea Nagyvárad

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Jumbo (Iesire Aradului) din Oradea, Județul Bihor, Romania

Strada Ogorului

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Platoul Vis A Vis de Catedrala din Oradea, Județul Bihor, Romania

PLATOUL VIS A VIS DE CATEDRALA

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Statia Autogara Intrans din Oradea, Județul Bihor, Romania

Strada Războieni 74

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518