Home Destinations Satu Mare, Județul Satu Mare, Romania

Satu Mare, Romania

Search a route from Satu Mare

Choose route

Description

Satmarul este un oras fermecator, in primul rand prin caracterul sau multicultural si pentru puternica influenta vestica ce se reflecta si azi in urbanism, arhitectura, scena culturala, gastronomie si in felul de a fi al oamenilor. Locuitorii din Satu Mare sunt oameni foarte ospitalieri si bucurosi sa-ti prezinte tot ce are orasul lor mai bun de oferit.

 

In zona orasului Satu Mare au existat asezari omenesti inca din epoca pietrei, iar mai tarziu aici au trait dacii. In sec. X, aici exista Castrum Zotmar, parte a voievodatului lui Menumorut. In evul mediu, la Satu Mare existau doua asezari, Mintiu si Satu Mare, prima fiind o colonie germana. Intaia cetate a orasului a fost ridicata de Ștefan I al Ungariei in anul 1162, insa a fost distrusa de tatari in 1242. Au urmat stapaniri otomane, maghiare si o multime de lupte, dintre care o amintim pe cea intre taberele pro si antihabsburgice, in urma careia au fost distruse ambele asezari, Mintiu si Satu Mare, pentru ca un an mai tarziu sa fie reconstruite si contopite. Prima catedra in limba romana apare in 1859. Secolul XIX aduce cu el urbanizarea si industrializarea, care continua in perioada Belle Epoque cu ridicarea multor monumente si institutii de cultura, insa dezvoltarea se opreste odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial. In 1940, Romania pierde mare parte din Transilvania, inclusiv Satu Mare, urmand sa recupereze aceste teritorii dupa razboi.

 

Ce poti vizita in Satu Mare


Turnul Pompierilor

Desi nu este cel mai vechi obiectiv si nici cel mai frumos din Satu Mare, turnul a devenit un simbol important al orasului. A fost ridicat in 1904 pentru a servi pompierilor ca punct de observatie. Astazi este foarte vizitat in primul rand pentru panorama superba pe care o descoperi daca te incumeti sa urci in varful sau, la o inaltime de aproximativ 35m.

 

Hotelul Dacia

Inaugurat initial sub numele de Hotel Pannonia, frumoasa cladire in stil secession a devenit in scurt timp unul dintre marile simboluri ale orasului. Fatada sa decorata cu figuri umane, motive florale si cu stema orasului atrage si astazi privirile curioase ale localnicilor si turistilor, in ciuda faptului ca hotelul zace parasit deja de multi ani. Sala sa de bal a fost transformata in anii ‘60 in sala a Filarmonicii, gratie acusticii sale excelente. De-a lungul timpului s-au cazat aici nume importante ale culturii si politicii romane precum Rebreanu, Iorga, Goga si Sadoveanu.

 

Sinagoga

Templul Mare, sau Sinagoga, este astazi cel mai frumos monument al orasului Satu Mare, asta si datorita faptului ca este singurul edificiu de mari dimensiuni si de mare importanta care a fost restaurat corespunzator. A fost ridicat intre anii 1889 - 1892, proiectat in stil maur, specific ritului sefard. La acea vreme, Satu Mare era unul dintre marile centre rabinice din tara, insa comunitatea evreiasca a disparut aproape complet in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Templul Mare nu este doar un loc de rugaciune, ci poate gazdui si diferite evenimente culturale.

 

Experiente autentice


Distractie si relaxare la strand

In Satu Mare functioneaza un strand, sub numele de Nord Vest Termal Park, unde vizitatorii au la dispozitie atat bazine clasice, cat si unul cu apa termala. Complexul este dotat cu sase bazine, dintre care doua sunt destinate exclusiv copiilor. Alte doua bazine sunt destinate inotului, in timp ce restul sunt gandite pentru relaxare. Ștrandul se deschide in fiecare an la data de 1 mai si functioneaza pana in toamna.

 

O seara la Filarmonica

Daca vrei sa admiri cladirea Hotelului Dacia si din interior, poti bifa doua experiente dintr-un foc daca mergi la un spectacol la Filarmonica Satu Mare. Un concert la Filarmonica este o experienta deosebita nu doar din perspectiva muzicii, cat si a spatiului in care se desfasoara aceste evenimente. Arhitectura si designul interior in stil secession, tipic vienez, sunt rezultatul unei lucrari de maestru executate la inceputul secolului XX. Muzica iti va da fiori placuti, iar sala si acustica te vor face sa te simti ca la un bal din Belle Epoque.

 

Mancare si distractie


La Satu Mare te poti bucura de multiculturalism atat pe strada, cat si in farfurie. Gasesti aici o multime de bunatati maramuresene, dar si specialitati unguresti gatite ca la mama acasa. Restaurantul No Pardon iti da ocazia de a alege intre o masa „potrivita”, daca alegi produsele din meniul zilei, sau daca vrei sa te rasfeti alegand meniul „a la carte”, unde vei gasi preparate la fel de gustoase, insa in forme mai sofisticate si in portii putin mai generoase. Orice ai alege, satisfactia va fi deplina. Daca totusi ti-ai potolit pofta de bucate traditionale din acest spatiu geografic, te indemnam sa incerci pizza de la localul Le Petit Naples, coapta in stil autentic italian si buna de te lingi pe degete. Apoi, daca vrei sa bei o bere, un cocktail si sa stai de vorba cu prietenii sau sa dansezi si sa cunosti oameni noi, mergi direct la Zeppelin Pub, un loc foarte prietenos care e practic peste drum de No Pardon, adica chiar in centrul orasului.

 

Transport intern


Probabil ca nu te vei indeparta prea mult de zona de centru, care poate fi parcursa foarte usor pe jos, insa in caz ca trebuie sa ajungi undeva mai departe, poti oricand se te urci intr-un autobuz sau un taxi.

 

Cum ajungi la Satu Mare

Cu MementoBus e foarte simplu sa ajungi in Satu Mare, in conditii optime de confort si siguranta. Alege transportul cu autocarul si ai la dispozitie rute cu plecare din mai multe orase ale tarii. Bucura-te de o vacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftina prin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro.

Station Parcare Kaufland from Satu Mare, Județul Satu Mare, Romania

Strada Careiului 1

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Agentia Tarsin (Vizavi de Germanos) from Satu Mare, Județul Satu Mare, Romania

Strada Mihai Viteazul 27

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518