Home Destinations Ploieşti, Județul Prahova, Romania

Ploieşti, Romania

Search a route from Ploieşti

Choose route

Description

Ploiesti, Capitala Aurului Negru


Unuldintre principalele orase industriale din Romania, Ploiesti estetotodata centrul sistemului feroviar al tarii si o sursa de obiective turisticeremarcabile.

 

Maimult decat atat, asezarea sa in apropiere de numeroase statiunibalneo-climaterice si montane si zone viticole face din Ploiesti o destinatieperfecta pentru o vacanta in orice anotimp.

 

Desiexista putine marturii scrise legate de primii locuitori ai unei localitati cunumele Ploiesti, arheologii au scos la suprafata marturii care dovedesclocuirea neintrerupta a acestei zone inca din mezolitic.

Legendaspune ca demult, inainte de intemeierea Țarii Romanesti, intr-o poiana dinCodrii Vlasiei a poposit un cioban, Mos Ploae, impreuna cu familia si cuturmele sale. Gasind aici iarba hranitoare pentru oi si pamant fertil pentruagricultura, a intemeiat o asezare careia i-a dat numele sau. Prima atestaredocumentara s-a facut in 1503, iar Mihai Viteazu a ridicat asezarea la rang detarg domnesc in 1597. Ploiestiul a continuat sa se dezvolte si in secolele alXVII-lea si al XVIII-lea, devenind un important centru urban, economic sicomercial. In 1832 au aparut primele preocupari de urbanistica, concretizateprin pavarea pietei centrale a orasului si a celor sase mici strazi din jur.Ploiestiul era renumit gratie comertului foarte bine dezvoltat, in special celcu bauturi. Hanurile si carciumile au fost primele si cele mai vechi pravalii,statistica din 1880 relevand ca in oras se aflau 448 carciumi si 33 rachieri.Revolutia a starnit multe reactii in zona, unde a luat fiinta un comitetunionist, iar pe 8 august 1870 a fost proclamata Republica de la Ploiesti. Inperioada primului razboi mondial, germanii au ocupat orasul si au reusit sarepuna in functiune o parte a intreprinderilor petroliere. Odata cu Unirea dela 1918, Ploiesti a inceput o alta perioada de dezvoltare, populatia ajungand in1930 la aproape 80.000 de locuitori. Economia mergea foarte bine, in specialgratie rafinariilor care incojurau orasul. In timpul celui de-al doilea razboimondial, orasul Ploiesti a fost victima unor puternice bombardamente aeriene,care au avariat rafinariile si orasul, distrugandu-se cladirile unor institutiisi aproape doua treimi din fondul de locuinte. in perioada comunista, orasul acunoscut o intensa dezvoltare industriala, sociala si o crestere demograficaspectaculoasa, ajungand la 265.000 de locuitori.

 

Muzeul Petrolului

Poatenu stiai, dar in Ploiesti se afla singurul muzeul al petrolului din tara siunul dintre putinele din lume. Aici vei vedea brevetele de inventie ale lui LazarEdeleanu, cel care a descoperit procesul de rafinare al petrolului, si vei invatadespre istoria extragerii petrolului in Romania. Daca ai timp sa vizitezi unsingur muzeu din Ploiesti, alege-l pe acesta.

 

Muzeul Casa de Targovet

Primulmuzeu din Ploiesti este gazduit de o cladire monument, ridicata in 1700 sirestaurata la dorinta lui Nicolae Iorga. Superba stucatura florala de pe pereti,plafonul sculptat in lemn, obiectele orientale si o icoana de la Ierusalim,toate impresioneaza imediat vizitatorii.

 

Muzeul Ceasului

MuzeulCeasului Nicolae Simache este singurul de acest gen din tara si adaposteste ocolectie fabuloasa de ceasuri, care au apartinut unor personalitati precum Kogalniceanu,Cuza, Brancoveanu, Caragiale si altii. Muzeul a fost inaugurat in 1963 si detinepeste 1000 de piese, printre care primulceas de buzunar (oul lui Nurnberg), ceasul de mana construit de Courvoisier,ceasuri de semineu, ceasuri de perete, ceasuri de buzunar si de calatorie.

 

Experiente autentice


Pe drumul vinului

Podgoriilede pe Dealu Mare au primit supranumele de patrie a vinurilor romanesti gratie asezariisale pe paralela 45, la fel ca Bordeaux sau Toscana, regiuni faimoase pentrucalitatea vinului. Domeniul se intinde pe 70km si poti merge atat sa ovizitezi, cat si sa participi la o degustare. In plus, te sfatuim sa mergi sila Valea Calugareasca, unde se afla o crama-muzeu declarata monument de artamedievala taraneasca.

 

Relaxare si aer curat

Statiuneabalneoclimaterica Slanic Prahova te asteapta cu a doua salina ca marime dinEuropa, dar si cu numeroase ape minerale cu proprietati curative, in specialpentru persoanele cu afectiuni reumatice. Mai mult, chiar langa muntele de sares-a amenajat un strand modern, unde va puteti petrece intreaga zi alaturi defamilie sau prieteni.

 

Eleganta si rafinament

Instatiunea Sinaia, la 60km de Ploiesti, se afla poate cel mai frumos palat dinRomania. Castelul Peles a fost construit in perioada 1873-1914 ca resedinta aFamiliei Regale a Romaniei, si numara 160 de camere. Viziteaza Muzeul Peles,unde vei vedea cateva dintre cele mai importante si mai frumoase incaperi alesale: holul de onoare, biblioteca regala, salile de arme, sala de muzica, salaflorentina, sala maura, dormitorul regal si altele.

 

Mancare si distractie


InPloiesti vei gasi o multitudine de restaurante, cu meniuri variate, de la romanescla grecesc si de la italian la american.

 

Pentruo experienta culinara deosebita, merita sa mergi 10 km pana in Tatarani, laHanul Dacilor. Restaurantul rustic te asteapta cu preparate traditionale precumsupa de fazan cu taietei de casa, gustare dacica sau pastrav in ramura de bradla gratar. Ambianta este cat se poate de placuta, iar preturile bune. Itirecomandam sa treci si pe la Curtea Berarilor, amenajata in fostul teatru de papusi,o cladire spatioasa, cu tavan inalt, amenajata potrivit pentru socializare cuprietenii. Pe langa numeroasele beri prezente in meniu, gasesti si mancaruricare merg perfect cu berea, de la carnati la ciolan si coaste de porc.

 

Transport local


Pentru a ajunge mai usor catre obiectivele turistice, in Ploiesti ai la dispozitieatat autobuze, cat si tramvaie si troleibuze. Un bilet costa 2,5 lei, iartaxiuri gasesti destul de usor si la preturi bune.

 

Cum ajungi la Ploiesti

Cu MementoBus e foarte simplu sa ajungi in Ploiesti, inconditii optime de confort si siguranta. Alege transportul cu autocarul si aila dispozitie rute cu plecare din mai multe orase ale tarii. Bucura-te de ovacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftinaprin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro

Station Autogara Sud from Ploieşti, Județul Prahova, Romania

Strada Depoului 9-11, Ploiești 100335

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Benzinaria Petrom ( Metro) Dn1 from Ploieşti, Județul Prahova, Romania

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Spitalul Județean from Ploieşti, Județul Prahova, Romania

Strada Găgeni 100

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Terminal Gageni from Ploieşti, Județul Prahova, Romania

STR GAGENI

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Peco Petrom Dn1 (La Km.6 Vis A Vis Metro) from Ploieşti, Județul Prahova, Romania

DN1, Blejoi 107070

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Gara Cfr Ploiesti Sud from Ploieşti, Județul Prahova, Romania

Strada Depoului

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Benzinaria Lukoil Dn1 Ploiesti from Ploieşti, Județul Prahova, Romania

Ploiești

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518