Home Destinations Parga, Epirus, Greece

Parga, Greece

Search a route from Parga

Choose route

Description


PARGA – “INSULA” PARADIS DE PE CONTINENT


Cunoscuta in antichitate sub numele de Torini, Parga este o mica, dar superba localitate port-turistic, fiind oraselul cu cei mai multi turisti de pe malul Marii Ionice. Parga impresioneaza prin plajele superbe atinse de marea de smarald, golfurile linistite si strazile romantice. Cladirile sunt aranjate in forma de amfiteatru, iar micile hoteluri si vile sunt intrepatrunse armonios printre casele vesel colorate cu vedere la portul plin de taverne si baruri cu muzica specifica greceasca. 


Legendele locului spun ca Parga a ajuns sa fie construita pe coasta si nu in munti, intrucat o icoana a Fecioarei Maria, pretuita de catre localnici, a disparut din oras si a fost gasita de un cioban pe stanca unde fortareata venetiana Parga se afla acum. De-a lungul timpului, Parga a starnit interesul francezilor, britanicilor, dar si al turicilor si albanezilor. Ali Pasa a incercat să cucereasca Parga de nenumarate ori, construindu-si propria cetate mai sus de Parga, la Anthousa, pentru a intimida populatia. Desia a reusit in cele din urma, tirania de care a dat dovada i-a adus moartea in casa sa de pe Insula Nissi din Ioannina. Razboiul balcanic a dus la eliberarea orasului, dar turcii au ramas aici pana in 1924, cand acestia au devenit o parte a schimbului de populatie intre Grecia si Turcia.


Ce poti vizita in Parga


Centrul orasului Parga este construit in stilul relaxat al oraselor grecesti, insa se diferentiaza printr-o arhitectura de inspiratie venetiana. Strazile foarte inguste, pavate, sunt marginite de constructii vopsite in alb, fie sub forma caselor private, fie sub forma magazinelor de tot felul. Vazuta din largul marii, spre port, Parga seamana izbitor cu Cinque Terre din Italia.


Plajele orasului Parga

Parga abuna in numeroase plaje, amenajate cu mare grija pentru confortul clientilor. Plaja principala se gaseste in centrul statiunii Parga si se adreseaza in mod deosebit familiilor numeroase. Este o plaja cu nisip fin, dar cu o intrare oarecum abrupta in apa marii. 

Dintre plaje, nu rata: 

  • Plaja Valtos – considerata a fi cea mai frumoasa plaja din Parga - situata la vest de statiune, la baza dealului pe care este construit Castelul Venetian, 
  • Plaja Lichnos – situata la 4 km de Parga – aici, peisajul natural este spectaculos, fiind una dintre acele plaje unde apele albastra se imbina armonios cu verdele plantatiilor de maslini, 
  • Plaja Krioneri – in centrul statiunii Parga, plaja ingusta, cu nisip – de aici se poate vedea mica insula Panagia – Insula Fecioarei Maria, la care se poate ajunge foarte usor inot sau cu barca/hidrobicicleta, 
  • Plaja Piso Krioneri – plaja protejata de dealul cunoscut ca Sf. Athanasios, denumit asa dupa mica biserica ce se afla pe culme.


O plimbare cu trenuletul

Fa o plimbare cu trenuletul pentru a ajunge la moara si la cascada din Anthousa, vei fi uimit de peisajul de pe drum.


Castelul Venetian si Castelul Ali Pasa

Nu rata cele 2 castele impunatoare din aceasta zona, Castelul Venetian si Castelul Ali Pasa. Cel de-al doilea este mult mai bine conservat insa ambele oferta o panorama uimitoare asupra marii si a imprejurimilor.


Turul Insulelor Ionice

Turul Insulelor Ionice (Lefkada, Kefalonia, Paxos si Antipaxos) intr-o croaziera organizata.


Capela Adormirea Maicii Domnului

Cea mai frumoasa biserica din Parga, Capela Adormirea Maicii Domnului care a fost construita pe mica insula Panagia, vizibila de pe faleza.


Regiunea Zagoria

Regiunea Zagoria gazduieste canionul Vikos, recunoscut ca cel mai adanc din lume in raport cu latimea sa. In aceasta regiunea poti intalni multe poduri de piatra bine conservate ce erau traversate in trecut de magari cu desagi cu provizii catre munti. Pasionatii de fotografie vor da la tot pasul de peisajele spectaculoase.


Viziteaza imprejurimile si afla ce legende inconjoara acest mic oras pitoresc. Poti incepe cu Oracolul mortii, primul oracol cunoscut din istorie si poti continua cu Zalogo, un loc recunoscut pentru autosacrificare, iar apoi cu raul Acheron din satul Gliki, locul unde in Antichitate se spune ca ar fi curs raul Styx.


Un alt obiectiv ce trebuie sa se regaseasca pe lista ta este Fabrica de ulei de masline si totodata muzeu, Paragaea. Un ghid va prezenta istoria cultivarii maslinelor in zona si tehnologia producerii uleiului. Vizita se va incheia cu vizionarea unui film documentar si o degustare.

In acest orasel-statiune atmosfera este foarte animata, acest lucru datorindu-se numeroaselor magazine, taverne si localuri deschise aproape non-stop, pana spre dimineata.


Experiente autentice


Datorita plajelor superbe, cele mai bune de pe malurile Marii Ionice, Parga atrage anual mii de turisti. Cea mai frumoasă este Valtos Beach, situata la vest de statiune, o plaja cu o lungime de 3 km, cu nisip si petricele mici, fine, verdeată in jur si apa adanca, organizata cu sezlonguri si umbrelute, baruri etc.

 

Lichnos Beach, plaja unde apele albastre se imbina armonios cu verdele plantatiilor de maslini, e o alta plaja ce asteapta sa fie descoperita. 

In centrul statiunii, se regasesc plajele Krioneri si Piso Krioneri. In Parga ai posibilitatea sa faci schi nautic, pescuit, windsurfing existand zone echipate cu infrastructura pentru simulare


Mancare si distractie


Bucataria din Parga este tipic greceasca cu mici influente din tarile invecinate care si-au lasat amprenta de-a lungul istoriei. Gastromonia locala se bazeaza pe ingrediente simple, ulei de masline, legume, peste si fructe de mare proaspete, branzeturi si carnuri gatite diversificat. 

Daca doresti sa savurezi un desert bun, iti recomandam gelateriile ce ofera inghetata sau specialitati de frozen yogurt, Parga fiind renumita pentru unele dintre cele mai bune inghetate, pregatite din lapte si fructe proaspete.

 

De asemenea, trebuie sa incerci si halvita cu miere şi fructe confiate, un adevarat deliciu specific grecesc.

 

Dupa gustari incearca vinurile greceşti. Ouzo (cu aroma de anason), Metaxa (cognac) si berea sunt de asemenea bauturi alcoolice populare. Renumita este si cafeaua greceasca (la ibric) sau frappe-ul.


Transport public


Trenul turistic în aer liber din Parga realizează mai multe rute catre cele mai evidentiate destinatii. Alatura-te unei calatorii in acest minunat tren și bucura-te de acest mic oras minunat.


Cu o masina sau o motocicleta poti avea acces la cele mai retrase locuri, marele avantaj e ca te poti deplasa in ritmul tau. Chiar daca nu dispui de masina personala, poti inchiria una, centrul orasului fiind locul perfect pentru a cauta un centru de inchirieri de masini. Rutele de autobuz care leaga Parga cu Igoumenitsa si Preveza sunt efectuate zilnic. Mai mult, poti ajunge la Parga cu autobuzele KTEL din multe regiuni din toata Grecia.


Cum ajungi in Parga

In Parga poti ajunge cu autocarele MementoBus. Alege calatoria cu autocarul si calatoreste rapid si in siguranta, la pret mic si cu garantia confortului. Poti ajunge in Parga din Bucuresti, Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Sighisoara, Brasov, Predeal, Sinaia, Ploiești, Sibiu, Rm. Valcea, Craiova, Bals, Slatina, Pitesti, Suceava, Piatra Neamt, Iasi, Roman, Bacau, Adjud, Focsani, Rm. Sarat, Buzau, Urziceni, Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Arad, Timisoara, Voiteg si multe alte orase din România. Rezerva-ti biletul online, sigur si rapid pe www.mementobus.ro.


SFATURI DE CALATORIE



Pasaport
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Elenă.
Intrarea în Republica Elenă este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Monede
In Grecia moneda oficiala este Euro.
Pe insula sunt suficiente ATM-uri, insa riscul ca acesea sa nu fie alimentate e mare, indicat fiind ca banii alocati calatoriei in Thassos sa fie deja preschimbati in EUR, inainte de ajungerea pe insula.

Curse charter autocar Bucuresti - Parga operate de MementoBUS in perioada 21.06.2020 - 27.09.2020
Zile de operare tur (plecari din Bucuresti): duminica (12:30)
Zile de operare retur (plecari din Parga): luni (16:00)


Curse charter autocar Timisoara - Parga operate de MementoBUS in perioada 21.06.2020 - 20.09.2020
Zile de operare tur (
plecari din Timisoara): duminica (11:00)
Zile de operare retur (
plecari din Parga): luni (16:30)

Station Intrare Statiune Benzinarie-Bp from Parga, Epirus, Greece

Parga

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518