Home Destinations Drobeta-Turnu Severin, Județul Mehedinți, Romania

Drobeta-Turnu Severin, Romania

Search a route from Drobeta-Turnu Severin

Choose route

Description

Drobeta Turnu-Severin, doua milenii de istorie pe malul Dunarii


Supranumit Orasul Trandafirilor gratie minunatului sau parc cu trandafiri, Drobeta Turnu-Severin are un aspect modern, insa o istorie remarcabila si numeroase cladiri si ruine care aduc aminte de trecutul glorios.

Pe langa frumusetea Dunarii si a defileului sau, cel mai lung din Europa, Drobeta impresioneaza si prin gastronomie si traditii, fiind totodata un punct de plecare excelent catre Cazanele Dunarii, Portile de Fier si alte locuri emblematice din zona Mehedinti.

Drobeta Turnu Severin a fost locuit continuu aproximativ 2.000 de ani, transformandu-se dintr-un punct strategic intr-un oras de rascruce. In perioada antica romana, Drobeta a fost primul centru urban din regiune si al treilea din Dacia, iar in timpul lui Hadrian a fost declarat municipiu, avand 14.000 de locuitri. In 193 Drobeta devine colonie romana, cetatenii sai primind drepturi egale cu locuitorii din Roma. Castrul de aici a fost distrus si refacut de mai multe ori, iar in Evul Mediu a fost construita Cetatea Severin, din pacate distrusa semnificativ in 1526 de otomani. Pe 23 aprilie 1833 Alexandru Dimitrie Ghica emite actul infiintarii orasului Turnu Severin, iar Barbu Stirbei ii incredinteaza planul urbanistic arhitectului Xavier Villacrosse. Turnu Severin a ramas poarta occidentala a Romaniei, iar in secolul al XX-lea industria s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat, in special dupa constructia hidrocentralei de la Portile de Fier in 1972.

Cetatea Severinului

Poarta dintre regatul maghiar si Țara Romaneasca, Cetatea Severinului beneficia de o pozitie privilegiata, de unde se putea supraveghea foarte bine Dunarea. Complexul avea patru turnuri patrate la colturi si un al cincilea pe latura de est. In secolul al XIV-lea cetatea ajunge sub stapanirea voievozilor romani, insa in secolul urmator controlul este preluat de maghiari, iar in 1524 este cucerita si distrusa partial de turci.

 

Castelul de Apa

Una dintre cele mai emblematice cladiri din Turnu Severin este Castelul de Apa, asezat chiar in centru. Acesta face parte din proiectul de alimentare cu apa a orasului, realizat de marele inginer Elie Radu in 1909. Cladirea adaposteste astazi un centru de informare turistica, un spatiu de expozitie, un muzeu, o cafenea literara si un spatiu de belvedere de unde poti admira intregul oras.


Muzeul de Arta

Muzeul de Arta din Turnu Severin este considerat un monument de arhitectura extrem de rafinat si elegant. Decorat in stil baroc si art nouveau, cu lambriuri sculptate in lemn de stejar cu frize aurite, picturi murale, mozaicuri de oglinzi si vitralii, Muzeul de Arta impresioneaza pe oricine ii trece pragul.

 

Experiente autentice


Hoinari pe malul Dunarii

Daca ajungi in Drobeta Turnu-Severin, da neaparat o fuga pana la Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier I. Inaugurat in 1976, muzeul te asteapta cu povesti interesante despre cea mai mare hidrocentrala de pe cursul Dunarii si despre fermecatoarea insula scufundata Ada-Kaleh. Dupa ce admiri obiectele expuse, printre care o moara de apa si exemplare rare de pasari, mergi in Sala Turbinelor pentru o lectie de hidrotehnica.

 

Pe urmele lui Apolodor din Damasc

Situat tot in zona Portile de Fier, Podul lui Traian a fost construit intre anii 103 si 105, la ordinul imparatului roman Traian, care dorea o legatura cu regiunea de la nordul Dunarii. Un alt detaliu interesant este ca arhitectul podului a fost faimosul Apolodor din Damasc, iar imagini ale constructiei pot fi admirate pe Columna lui Traian.

 

Plutind prin Defileul Dunarii

O experienta de neratat in zona Drobeta Turnu-Severin este o plimbare cu barca prin Defileul Dunarii, cel mai lung din Europa si, dupa parerea multora, si cel mai frumos. Vei vedea superba zona a Cazanelor, pesterile calcaroase si statuia chipului lui Decebal, cea mai mare sculptura in piatra din Europa.

 

Mancare si distractie


Gastronomia din zona Mehedinti este impresionanta si inglobeaza elemente din bucatariile tuturor tarilor pe care Dunarea le strabate. Braga care se bea la Severin a fost adusa aici de turcii de pe Ada-Kaleh, alaturi de baclava si sarailie, plescavita a venit din Serbia, iar prazul a fost mereu la loc de cinste pe plaiurile Olteniei. Pentru o masa copioasa, mergi la Marco Polo si comanda sarmale oltenesti cu dovleac, orez si praz, pregatite dupa o reteta transmisa din generatie in generatie in familiile din Severin. Un alt local unde te sfatuim sa ajungi este vaporul-restaurant Mehedinti, aflat in zona plajei Drobeta. Meniul variat contine atat delicioasa supa crema de praz sau limba cu praz si masline, dar si numeroase preparate pescaresti. Daca vrei sa te relaxezi, mergi la 16,50, un lounge cu mobilier comod si atmosfera boema.

 

Transport local


Desi este o adevarata placere sa te plimbi pe bulevardele largi ale Drobetei, poti lua si autobuzul, in caz ca ai obosit sau te grabesti. Ai la dispozitie si o aplicatie mobila unde gasesti orarul complet si de unde poti cumpara sau rezerva bilete.

 

Cum ajungi la Drobeta Turnu-Severin

Cu MementoBus e foarte simplu sa ajungi in Drobeta Turnu-Severin, in conditii optime de confort si siguranta. Alege transportul cu autocarul si ai la dispozitie rute cu plecare din mai multe orase ale tarii. Bucura-te de o vacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftina prin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro.

Station Benzinaria Petrom from Drobeta-Turnu Severin, Județul Mehedinți, Romania

CALEA TIMISORII

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Hotel Traian from Drobeta-Turnu Severin, Județul Mehedinți, Romania

Bulevardul Tudor Vladimirescu 74, 220142

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Benzinaria Rompetrol Spre Craiova from Drobeta-Turnu Severin, Județul Mehedinți, Romania

Bulevardul Tudor Vladimirescu 144

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Drobeta Turnu Severin from Drobeta-Turnu Severin, Județul Mehedinți, Romania

Drobeta Turnu Severin Strada Craiovei, Drobeta Turnu Severin, Romania

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Rompetrol Drobeta from Drobeta-Turnu Severin, Județul Mehedinți, Romania

Rompetrol Drobeta IC.Bratianu nr.58

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518