Home Destinations Constanța, Județul Constanța, Romania

Constanța, Romania

Search a route from Constanța

Choose route

Description

Constanta, cetatea de la malul marii


Constanta este cel mai vechi oras al Romaniei si totodata unul dintre cele mai importante. Are o veche traditie in turism, inca de pe vremea cand orasul cuprindea doar cateva strazi si ulite prafuite. Astazi este printre cele mai vizitate orase din Romania, mai ales daca luam in calcul si statiunea Mamaia, lipita practic de Constanta. Pe langa Marea Neagra, orasul ii ademeneste pe turisti cu centrul sau vechi plin de legende si relicve arhitecturale, cu ruinele cetatii antice Tomis si cu caracterul sau cosmopolit pastrat din vremea in care aici se vorbeau multe limbi, insa nu si romana.

 

Istoria Constantei e greu de sintetizat pe scurt. Orasul a fost intemeiat de grecii din Milet acum mai mult de doua milenii, ca port comercial, scop in care l-au folosit mai apoi si romanii. Poetul roman Ovidiu, din Sulmona, a fost exilat la Tomis si a ramas aici pana la sfarsitul vietii. Urmeaza multe secole grele, in care orasul cade prada invadatorilor. Devine apoi resedinta provinciei Scithia Minor, iar mai tarziu cade in mana bulgarilor. In secolele XII-XIV, la Marea Neagra isi fac aparitia genovezii, monopolizand activitatea de comert in aceasta zona. In 1417 e ocupat de otomani, sub ocupatia carora ramane pana in 1878, cand Dobrogea devine provincie romaneasca.

 

Ce poti vizita in Constanta


Cazinoul si faleza

Cladirea Cazinoului este simbolul orasului Constanta. Desi zace parasit de mai bine de zece ani, superbul monument in stil Art Nouveau inca atrage vizitatori, atat din Romania, cat si de peste hotare, dornici sa-i admire eleganta. A fost inaugurat in 1910, iar timp de multe decenii a functionat ca restaurant, cazino, sala de teatru si spatiu pentru receptii, ceaiuri dansante si evenimente de protocol. Autoritatile promit ca lucrarile de restaurare vor incepe cat mai curand, insa nu exista nicio certitudine.

 

Centrul istoric

Inceputul perioadei romanesti a fost unul foarte infloritor pentru orasul Constanta. Micul port pustiu si prafuit s-a transformat in numai cativa ani intr-un frumos targ burghez. S-au ridicat vile, teatre, cinematografe, cladiri administrative cu arhitectura superba, chiar si portul era nespus de elegant. O mare parte dintre aceste cladiri se gasesc si astazi in centrul istoric si, chiar daca sunt neglijate, pastreaza povestea din belle epoque a Constantei. Printre aceste cladiri se numara cladirea primului sediu al primariei, azi Muzeul de Arta Populara, Cercul Militar si Tribunalul vechi, Casa Alleon, Casa Theodorou Rousou, Hotelul Intim, sediul BNR, Casa cu Lei si multe altele, pe care le poti descoperi explorand la pas centrul compact, dar generos, al orasului.

 

Piata Ovidiu si Muzeul de Istorie

Nucleul centrului vechi al Constantei pastreaza cateva dintre cele mai emblematice obiective: statuia poetului Ovidiu, Muzeul de Istorie, Edificiul Roman cu Mozaic si cateva vile vechi, degradate dar inca frumoase. Muzeul de Istorie si Arheologie a functionat initial ca Palat al Primariei, insa astazi este cel mai important muzeu din regiunea Dobrogei si unul dintre cele mai importante din tara, datorita exponatelor deosebit de valoroase pe care le gazduieste. Aici gasim vestigii din perioada antica a orasului, apartinand mai multor culturi precum cea greaca, cea romana, cea daca, sub forma bijuteriilor, monedelor si obiectelor de arta, in special statuete. Printre cele mai valoroase statuete se numara Șarpele Glykon, Calaretul Trac, Fortuna cu Pontos si bustul zeitei Isis.

 

Experiente autentice


La pas pe digul de larg

Constructia noului port al Constantei a fost un eveniment deosebit de important pentru tanarul stat roman, astfel ca a fost sarbatorit ca atare. Regina Elisabeta iubea nespus de mult marea, asa ca a cerut sa i se ridice un mic „cuib” cat mai aproape de ape. Asa a aparut Cuibul Reginei, un mic pavilion ce servea ca loc de refugiu, un loc unde regina scria versuri si primea invitati. Pavilionul a revenit apoi Reginei Maria, care l-a extins si l-a deschis unui grup restrans, dar format din importanti oameni de cultura ai tarii. Astazi, Cuibul Reginei se poate vizita, fiind accesibil atat pe jos, cat si cu transportul public.

 

Spectacol cu delfini

Facand o plimbare prin portul Constantei ai mari sanse sa vezi delfini inotand in voie si jucandu-se in valuri. Insa daca vrei sa mergi la sigur pentru a admira spectacolul delfinilor, mergi direct la Delfinariu. Zi de zi, delfinii Ni Ni si Chen Chen tin spectacole in care executa acrobatii absolut uimitoare, spre deliciul si amuzamentul publicului de toate varstele. Rezerva-ti din timp biletul pentru a nu rata acest spectacol inedit.

 

Acvariul de pe faleza Cazinoului

Vis a vis de Cazinoul din Constanta se afla o mica dar foarte eleganta cladire decorata cu motive marine. Aici functiona odinioara un restaurant anexat Cazinoului, insa astazi gazduieste acvariul, un muzeu al carui exponate vii constau in pesti si vietuitoare marine culese din intraga lume. Poti vedea aici o multime de pesti rari sau exotici precum Piranha, pestele cutit, somnul, pestele inger, sturioni, carasi si multe alte specii in culori vii si forme simpatice.

 

Mancare si distractie


Pe gurmanzi, la Constanta ii asteapta un adevarat festin, fiindca aici gasesti o varietate larga de bunatati, atat romanesti, dar mai ales turcesti, tataresti, lipovenesti si grecesti. Iubitorii de peste si fructe de mare au si ei motiv de bucurie, fiindca aici gasesti mai mereu peste de Marea Neagra si midii, proaspete si preparate ca la carte. Daca vrei sa incerci fast food autentic local, mergi la Dönerci Ömer Usta, un local cu specific turcesc unde gasesti cel mai bun kebab de vita si oaie. Nici Fodoaltina nu e de evitat, mai ales daca preferi „reteta romaneasca” de kebab. Pentru bunatati grecesti iti recomandam Nikos Taverna, pentru cele turcesti te trimitem la Oz Demir, iar daca vrei sa incerci gustarea preferata a tatarilor te sfatuim sa mergi spre prima patiserie si sa ceri un suberek. Distractie vei gasi din plin la malul marii, in baruri, cluburi si puburi precum Doors, Goblin si Barissimo.

 

Transport local


Autobuzele regiei de transport public sunt in mare parte noi si curate, gata sa te duca aproape oriunde ai avea nevoie pe raza orasului. Daca te grabesti, ia un taxi, insa citeste cu atentie tariful afisat pe usa, caci e putin mai mare decat in alte orase din tara. Nu te aventura pe bicicleta daca nu esti foarte stapan pe ea, fiindca traficul nu e deloc prietenos.

 

Cum ajungi la Constanta

Cu MementoBus e foarte simplu sa ajungi in Constanta, in conditii optime de confort si siguranta. Alege transportul cu autocarul si ai la dispozitie rute cu plecare din mai multe orase ale tarii. Bucura-te de o vacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftina prin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro.

Station Gara Cfr from Constanța, Județul Constanța, Romania

Constanta

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station In Fata Garii Cfr, La Vapor from Constanța, Județul Constanța, Romania

IN FATA GARII CFR, LA VAPOR

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Aqua Magic Mamaia from Constanța, Județul Constanța, Romania

DC86

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Autogara Sud from Constanța, Județul Constanța, Romania

Autogara Constanţa Sud

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Extravacanta Tour from Constanța, Județul Constanța, Romania

GSM TRANS Constanta

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518