Home Destinations Dublin, County Dublin, Ireland

Dublin, Ireland

Search a route from Dublin

Choose route

Description

Jobene verzii, frunze de trifoi, Sf. Patrick, Guinnes sunt doar cateva lucruri care-ti trec prin minte cand auzi de Dublin, capitala Irlandei. Cu toate acestea, orasul de pe malurile râului Liffey, fondat in seclolul al IX-lea, are mult mai multe de oferit, pastrand urme ale celtilor, vikingilor si normanzilor. Pana in 1171 a fost controlat de catre danezi, apoi de catre regele Angliei, King Henry II, pana in secolul al XIV-lea. De-a lungul timpului, orasul a cunoscut mai multe perioade de dezvoltare, cele mai importante fiind cea din secolul al XVII-lea, datorita imigrantilor protestanti din Europa, iar alta in perioada Tigrului Celtic (1990 – 2002), o perioada cu un ritm accelerat de crestere a economiei.


Ce poti vizita in Dublin


Daca ajungi in Dublin, Centrul de Informare Turistica situat in Biserica Sf. Andrei pe Strada Gradton este locul din care poti incepe sa cauti informatii.


Castelul Dublin 

Piatra de temelie a Castelului din Dublin a fost pusa in secolul al XIII-lea. Castelul a functionat ca sediul administratiei engleze din Irlanda, ca trezorerie si ca inchisoare. Castelul este folosit in prezent pentru receptii de stat si intalniri prezidentiale. 


Catedrala Sf. Patrick

Este cea mai mare cladire din Irlanda, a fost construita intre 1191 – 1270 si a suferit o reconstructive in 1870. Autorul cartii Calatoriile lui Gulliver, Jonathan Swift, a fost decan al catedralei intre 1713 – 1745. Catedrala a servit ordinului Sf. Patrick din 1783 pana in 1871.


Muzeul Guiness (Guiness Storehouse)

Este gazduit intr-o cladire construita in 1902, ce a functionat ca si fabrica de bere pana in 1998, cand a luat rolul de muzeu. De la deschiderea sa si pana in prezent, muzeul a primit 4 milioane de vizitatori, printre care si pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Strada de pe care se intra in cladire te introduce in atmosfera vechii fabrici de bere, caci miroase inca de la intrare a orz prajit.


Experiente autentice


Petrece intr-o catedrala restaurata la The Curch

Ce poate fi mai cool decat o petrecere cu prietenii intr-o … catedrala restuarat? Daca ai fost deja prin Praga, nu o sa te surprinda foarte tare acest lucru, caci si acolo lacusurile de cult au fost convertite in sali de concerte, spectacole sau galerii de arta. Acelasi lucru este valabil si pentru barul The Church, pe care il gasesti la intersectia strazilor Mary si Jervis, in trecut Biserica Sf. Marii. Catedrala a fost inchisa in 1964 si a fost convertita in locatia actuala in 2007. Un island bar si muzica irlandeza te asteapta la etaj, iar la parter ai parte de o atmosfera de club de noapte.


Mergi sa vezi Tepusa din Dublin (The Spire of Dublin)

Nu te-ai fi asteptat la asa ceva, asa-i? In centrul orasului, pe strada O’Connell, se intalta o tepusa de aproximativ 120 metri, ce in zilele cu soare se comporta fix ca un far maritim, lumina soarelui reflectandu-se in metalul slefuit din care este facuta. Pe timpul noptii, structura metalica este luminata artificial.


Tur al orasului cu autobuzul touristic

Daca preferi un tur al orasului de la … inaltime, autobuzul touristic este ceea ce cauti. Ai ocazia sa afli lucruri amuzante despre capitala Irlandei, sa vizitezi obiective populare sau sa arunci o privire de ansable peste Muzeul Guinness au Trinity College. Poti opta pentru bilete de 24 sau 48 de ore. 


Turul intunecat al Dublinului

Daca te atrag povestile cu fantome, lucrurile paranormale si oculismul, poti opta pentru un tur pietonal in afara tiparelor obisnuite. Turul include opriri la Biserica Sf. Michan, Castelul din Dublin, Teatrul Olimpia si Clubul Hellfire.


Mancare si distractie


Tocana irlandeza

Tocana irlandeza este facuta din cartofi, ceapa, morcovi, carne tocata de oaie si sunca. In prezent, restaurantele si pub-urile adauga si bere Guinness ca ingredient in tocana.


Clatite de cartofi (boxty pancakes)

Nu genul de clatita populara la noi, de tip crepes, ci cele in stil american, doar ca din piure de cartofi amestecat cu faina si lapte. Se servesc impreuna cu un mic-dejun in still irlandez (oua, sunca, carnati, budinca neagra, paine prajita si rosii foliate). 


Coddle

Este o mancare traditionala irlandeza facuta din resturi de carnati, bacon, cartofi si ceapa, fierte la foc mic in sos tomat. Este preferata pe vreme rece.


Peste si cartofi pai (fish and chips)

Nu neaparat un preparat irlandez, dar un preparat populat pe intreaga insula, servit atat la restaurant si pub-uri, dar si pe strada: peste cu cartofi pai. 

In materie de exeperiente poti inceca escape room-uri, spectacole de stand-up, daca iti place umorul irlandez, sau sa te familiarizezi cu fotablul galic, hurling-ul.


Transport public


In comparatie cu alte capitale europene, Dublin-ul nu sta asa de bine la capitolul transport public, mai ales daca doresti sa-I explorezi imprejurimile. Daca te limitezi la centrul orasului, nu vei intampina probleme, autombuze, tramvaie si biciclete fiind disponibile pentru deplasarea prin oras. Avand in vedere ca operarea rutelor este impartita intre un operator de stat si unul privat, numerotarea autobuzelor poate induce in eroare, motiv pentru care cel mai bine este sa intrebi soferii despre locul in care vrei sa ajungi sau sa urmaresti daca destinatia ta este afisata pe panoul de deasupra parbrizului autobuzului. Autobuzele circula in intervalul 5:00 – 23:30, iar in week-end exista si autobuze ce circula noaptea, ce circula in intervalul 24:00 – 4:00, iar pretul unei calatorii este de 6.50 euro.


Exista doua linii de tramvai usor, Luas: linia verde ce conecteaza sudul cu nordul orasului si linia rosia ce conecteaza vestul cu estul orasului. Un bilet de calatorie costa 1.50 euro.

Daca intentionezi sa mergi in zonele suburbane, va trebui sa folosesti reteaua DART.

Daca vrei sa economisesti bani cu transportul in comun din Dublin, este recomandat sa achizitionezi un Leap Card, un card reincarcabil ce iti ofera reduceri pe liniile de transport in comun, fie ca mergi cu autobuzul, tramvaiul sau trenul. Cardul costa 10 euro si vine cu un credit de 5 euro.


Cum ajungi in Dublin

La Dublin poti ajunge cu avionul si de la aeroport cu trenul catre centrul orasului, distanta dintre cele doua fiind de 15 km, sau cu autocarul, pe MementoBUS.com putand rezerva bilete online, sigur si rapid, partenerii MementoBUS punand la dispozitie curse saptamanale catre Dublin cu imbarcare din Constanta, Slobozia, Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Fagaras, Sibiu, Sebes, Deva, Lugoj, Timisoara, Arad, Radauti, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Bistrita, Dej, Cluj sau Oradea.

Station Agentia Tarsin Dublin from Dublin, County Dublin, Ireland

Ballycoolin Rd, Rosemount Business Park

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Parcare Rosemount Business Park from Dublin, County Dublin, Ireland

Snugborough, Dublin

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518