Home Destinations Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

Râmnicu Vâlcea, Romania

Search a route from Râmnicu Vâlcea

Choose route

Description

Ramnicu Valcea, istorie milenara pe malul Oltului


 „Ai placerea de a te gasi intr-un giuvaer de orasel, intr-una dintre cele mai curate asezari urbane din Romania.” (Nicolae Iorga)

 

Dincolo de cadrul natural superb, unde este asezat, Ramnicu Valcea este unul dintre cele mai curate orase din Romania si o destinatie turistica din ce in ce mai explorata de turistii straini.

 

Intr-o excursie pe plaiurile valcene, vei descoperi castre romane, cetati dacice, conace medievale si lacasuri de cult devenite monumente istorice. Peisajele sunt, de asemenea, incantatoare, iar statiunile balneoclimaterice din apropiere de Ramnicu Valcea sunt renumite international drept oaze de odihna si tratament.

 

Judetul Valcea se afla in partea de sud a tarii, in regiunea istorica Tara Romaneasca. Acesta are resedinta de judet in orasul Ramnicu Valcea si se invecineaza cu judetele Alba, Sibiu, Arges, Olt, Dolj, Gorj si Hunedoara. Valcea este unul dintre cele mai vechi si mai frumoase zone locuite din regiunea Tara Romaneasca, pe teritoriul sau gasindu-se adevarate bijuterii arhitectonice. De asemenea, Valcea este renumit si pentru peisajele sale naturale spectaculoase, dar si pentru manastirile din patrimoniul UNESCO, mai multe decat in oricare alt judet al tarii.

 

Asezat pe malul drept al batranului Alutus, Ramnicu Valcea de astazi are o istorie milenara, evidentiata de descoperirea mai multor vestigii din perioada stapanirii romane. In plus, la Bugiulesti, in judetul Valcea, s-a gasit Homo olteniensis, un craniu apartinand unui stramos al omului, vechi de 2 milioane de ani, iar la Ocnita a fost identificata asezarea dacica Buridava. Dupa retragerea romana din Dacia, in 271, migratorii au invadat zona, care a inflorit atat cultural, cat si economic, abia in Evul Mediu. Pe timpul domniei lui Mircea cel Batran, pe Valea Oltului a fost ridicata Manastirea Cozia, cel mai important complex de arta medievala valaha, iar in 1637 la Govora s-a tiparit prima culegere de legi din Tara Romaneasca. Sub domnia lui Matei Basarab s-a ctitorit Manastirea Arnota, iar Constantin Brancoveanu a lasat in urma Manastirea Horezu, parte a patrimoniului UNESCO. La 29 iulie 1848, in parcul Zavoi se intoneaza pentru prima data cantecul „Desteapta-te, romane!” compus de Anton Pann pe versurile poeziei „Un rasunet” de Andrei Muresanu, care dupa Revolutia din 1989 devine imnul national. Perioada comunista a venit cu o industrializare intensa a zonei, luand nastere Uzina de Soda Govora, Oltchim, unul dintre cele mai importante combinate chimice din Romania, si multe alte intreprinderi.

 

Ce poti vizita in Ramnicu Valcea


Muzeul de Arta

Muzeul de Arta, gazduit de Casa Simian, impresioneaza prin frumusetea detaliilor, melanjul elementelor in stil romanic, gotic si renascentist dandu-i o alura de vila italiana. Muzeul de Arta are si o incantatoare gradina interioara, terasata, cu portic si acoperis din olane, iar printre exponate vei admira capodopere semnate de artisti renumiti precum Grigorescu, Tonitza, Pallady, Vermont sau Storck.

 

Scuarul Revolutiei

Scuarul Revolutiei, aflat aproape de Dealul Capela, adaposteste unele dintre cele mai importante cladiri ale orasului, Palatul de Justitie si Judecatoria. Palatul de Justitie are o arhitectura neoclasica impecabil conservata, la fel ca Judecatoria, ambele fiind incluse pe lista monumentelor istorice. Sfatul nostru este sa urci pana la Monumentul Independentei, care ofera o perspectiva deosebita asupra scuarului si a orasului.

 

Casa memoriala Anton Pann

Situata aproape de Parcul Zavoi, Casa Memoriala Anton Pann a fost ridicata la jumatatea secolului al XVIII-lea si reprezinta un monument de arhitectura urbana. Expozitia din interior, dedicata marelui Anton Pann, include mobila de epoca, decoratiuni, tesaturi, tablouri, partituri, culegeri de folclor, carti vechi si multe altele. Casa-muzeu a fost translatata in 1982 pe o distanta de 37 m de pe amplasamentul ei initial, odata cu modernizarea si reamenajarea orasului.

 

Experiente autentice


Plimbare prin Orasul Subteran

Aflata la 12km distanta fata de Ramnicu Valcea, Salina Ocnele Mari este cea mai importanta zona de extragere a sarii din judet. Conform descoperirilor arheologice, aici se afla centrul tribal Buridava, iar exploatarea sarii de la Ocnele Mari a inceput pe vremea dacilor si continua pana in zilele noastre. In salina a fost amenajata o zona turistica de 10.000mp, la o adancime de 225 de metri fata de nivelul marii, care include un altar, un muzeu, terenuri sportive, spatiu de joaca pentru copii, magazine de suveniruri si locuri de luat masa.

 

Exploreaza Muzeul Satului Valcean

Pitorescul muzeu etnografic in aer liber este amenajat in Bujoreni, localitate aflata foarte aproape de zona de nord a orasului. Infiintat in 1974, se intinde pe 8ha si reproduce un sat traditional cu peste 80 de constructii

si peste 12.000 de obiecte expuse. Vei vedea numeroase gospodarii, o primarie, o scoala, ateliere mestesugaresti si vei putea cumpara suveniruri autentice.

 

Descopera Valea Oltului

Valea Oltului a devenit in ultimii ani una dintre destinatiile preferate ale turistilor romani si straini si e usor de inteles de ce. Pe langa natura superba, aici se afla atat renumita statiune balneoclimaterica Calimanesti-Caciulata, cat si numeroase manastiri, precum Cozia, Turnu si Ostrov. Pasionatilor de drumetii le recomandam Parcul National Cozia, Cascada Lotrisor, Cascada Urzicii si Cheile Lotrisorului.

 

Mancare si distractie


Valcea este asezat la intersectia dintre Ardeal, Muntenia si Oltenia si toate cele trei regiuni istorice si-au lasat amprenta atat in viata, cat si in gastronomia locala. Diversitatea preparatelor incepe cu branzeturile preparate traditional in nordul judetului si se termina cu ciorbele de ierburi preferate de cei din sud. Pentru un festin oltenesc ca la carte, mergi la Restaurantul Hanul Haiducilor. Meniul este mai mult decat generos, vedete fiind carnea la garnita, sarmalutele cu piftie, ardei iute si mamaliga, dar si platourile traditionale si deserturile. Mai mult decat atat, vei avea de ales dintre 130 de vinuri care satisfac si cele mai pretentioase gusturi. Un alt local pe care ti-l recomandam este Casa Vlahilor, unde preparatele pe baza de carne sunt absolut delicioase. Incearca tigaia vlahului, carnea la garnita cu oua alergate si o portie generoasa de papanasi sau profiterol. La capitolul distractie, La Union te asteapta chiar in inima orasului cu un interior modern si muzica pentru toate gusturile!

 

Transport local


Daca vizitezi Ramnicu Valcea, te sfatuim sa mergi cat mai mult pe jos pentru a te putea bucura de cladirile superbe si spatiile verzi foarte des intalnite. Daca vrei sa ajungi dintr-o zona in alta a orasului sau in statiunile din apropiere, ai la dispozitie mai multe linii de autobuz, iar pretul unui bilet pleaca de la 2,5 lei.

 

Cum ajungi la Ramnicu Valcea

Cu MementoBus e foarte simplu sa ajungi in Ramnicu Valcea, in conditii optime de confort si siguranta. Alege transportul cu autocarul si ai la dispozitie rute cu plecare din mai multe orase ale tarii. Bucura-te de o vacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftina prin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro.


Station Benzinaria Petrom (Pasarela Nord) from Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

Calea lui Traian 269

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Benzinaria Socar, Rm Valcea from Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

Calea Bucureşti, nr. 267

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Sala Sporturilor Traian from Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

B-dul Nicolae Balcescu 24

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Autogara Dacos from Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

Strada Ferdinand 28A

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Autogara 1 Mai from Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

Strada George Coșbuc 7

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Autogara Obada from Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

Strada Morilor 33

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station George Cosbuc (In Fata Autogarii 1 Mai) from Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

Strada Grigore Sinescu 3

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Casa Alba Ramnicu Valcea from Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

Bulevardul Tudor Vladimirescu 39

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Autogara Ferdinand (Lex-Im-Pol Srl) from Râmnicu Vâlcea, Județul Vâlcea, Romania

Strada Ferdinand 38

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518