Gothenburg, Sweden
Search a route from Gothenburg
Description
Situat pe coasta de sud-vest a Suediei, pe malul Marii Nordului, Goteborg este un important nod de transporturi navale si aeriene, clasandu-se ca al doilea cel mai mare oras al Suediei, dupa Stockolm. A fost portul din care au emigrat suedezii ce au pus bazele comunitatii suedeze din Statele Unite ale Americii, in Minessota, la inceputul anilor 1900.
Pe langa importanta sa in circulatia maritima, fiind clasat ca cel mai mare port din Scandinavia, este si un important centru universitar si industrial.
De la infiintarea sa de catre regale Gustav II Adolf, in secolul al XVII-lea, si pana spre sfarsitul secolului al XX-lea, a fost cunoscut ca cel mai mare santier naval din Suedia. Tehnologia de inalta precizie si educatia au inlocuit industria constructoare de nave, iar zona docurilor a fost schimbata total, cafenele in stil american, magazine de haine, mall-uri aparand in peisaj.
Ce poti vizita in Göteborg
Skansen Kronan
Skansen Kronan este o fortificatie construita in secolul al XVII-lea cu scopul de a apara orasul de atacurile danezilor, la sud-vest de centrul orasului. Ulterior, langa aceasta a mai fost construita o fortificatie similara. De-a lungul timpului a fost folosita ca inchisoare si muzeu militar, in prezent gazduind un restaurant. Fortificatia este deschisa publicului larg doar pe perioada verii, pretul biletului de intrare fiind de 5 euro. Cand orasul sarbatoreste Noaptea Muzeelor, intrarea este libera.
Muzeul Orasului Göteborg
Cei ce doresc sa faca o incursiune in istoria orasului si a regiunii din jurul Goteborg-ului, cu focus pe secolul al XIX-lea, pot gasi aici informatii despre cea mai veche companie de comert exterior din Suedia, ce facea comert cu China si Estul Indepartat.
Catedrala din Goteborg
A fost construita in 1815, iar in prezent este cel mai mare monument religios din regiune. Este construita din piatra si se inalta pe 3 etaje, cu o clopotnita de 9 metri. Turnul bisericii gazduieste un ceas cu cifre romane. Catedrala gazuieste unele dintre cele mai voloroase opere religioase din regiune, precum icoana Sfintei Fecioare Maria si icoana lui Icoana lui Iisus Hristos. Catedrala este deschisa publicului larg gratuit, singura taxa perceputa fiind cea pentru fotografiere in valoare de 2 euro.
Gradina Botanica
Gradina Botanica, construita in 1923, se intinde pe o suprafata de 175 de hectare. In 2003, a fost votata ca fiind cea mai frumoasa gradina din Suedia. Cu exceptia serelor, pentru care se percepe o taxa de access de 20 de coroane suedeze, accesul este liber.
Experiente autentice
16 zile în Gotaland și Svealand
Acesta este un tur cu masina prin centru si sudul Suediei, ce incepe in Goteborg si se termina in Malmo.
O vizita la Swedish Ship Goteborg
In apropiere de centrul orasului, la Stenpiren, turistii pot vizita o reconstructive a unei nave de la mijlocul secolului al XVIII-lea, ce a apartinut companiei suedeze de comert Svenska Ostindiska Companiet.
Plimbare cu tramvaiul istoric (Lisebergslinjen)
Tramvaiul ciurcula in perioada verii cu plecare din statia centrala spre Liseberg. Pentru o plimbare cu tramvaiul adultii platesc 20 de coronae suedeze, iar copiii 10 coroane.
O plimbare cu barca in arghipelagul de sud
Cei pasionati de plimbari cu vaporul pot opta pentru o plimbare printre micile insule ale arghipelagului de sud, unde nu exista acces auto. Imbarcarea se face de la statia de tramvai Saltholmen.
Mancare si distractie
Strada cu cele mai multe restaurante din Goteborg este Linnegatan, ce se intinde intre Järntorget si Linnéplatsen. Turistii pot incerca aici experiente culinare in restaurant cu preturi mici spre medii. Un pranz costa intre 60-80 de coroane.
Sandvis cu creveți
Goteborgul mai este denumit si Capitala Crevetilor, asadar sandvisul cu creveti este omniprezent la restaurantele de pe strada mai sus amintita.
5 cele mai consumate fructe de mare
Pe langa sandvisul cu creveti e musai de incercat stridiile, racii de rau, midiile și homarii. Un loc bun de incercat toate acestea este piata de peste Feskekôrka.
Hot dog cu piure
Spre deosebire de hot dog-ul classic, hot dog-ul din Goteborg are 2 crenvursti, peste care se adauga mustar si apoi piure de cartofi din belsug.
Wrångebäck
Wrångebäck este o branza din lapte neprocesat de vaca, lasata la maturat intre 12 si 30 de luni. Acest brand de branza dateaza din 1889 si este popular in toata regiunea din jurul Goteborgului.
Hönökaka
Este o turta de paine dulce numita dupa insula Hönö din arhipelagul de la nord de Goteborg.
O zi in Parcul de distractii Liseberg
Un loc de distractie cunoscut in intreaga Scandinavie, fiind si cel mai mare de aici, este parcul de distractii Liseberg, ce ofera alternative de distractie pentru toate varstele. Nu de putine ori, parcul de distractie gazduieste concete, pretul intrarii in parc acoperind si participarea la acestea.
Transport public
In Goteborg si imprejurimi transportul public este asigurat de compania Västtrafik si acopera transportul cu tramvaie, autobuze si feriboturi. Transportul public este destul de rapid in centrul orasului, dar devine mai lent spre periferiile acestuia.
Intrucat compania de transport a indepartat harta transportului in comun din toate mijloacele de transport pe care le opereaza, este indicat a se folosi aplicatia mobila Reseplaneraren pentru planificarea calatoriilor cu transportul in comun.
Goteborg City Pass este disponibil pentru 24 sau 48 de ore si, pe langa intrari la muzee si tururi gratuite, acopera si calatoritul cu mijloacele de transport in comun, de la tramvaie, autobuze la bărci de pasageri. Preturile variaza intre 300 si 450 de coroane suedeze.
De asemenea, exista posibilitatea achizitionarii unui card preplatit, ce poate fi alimentat cu pana la 1500 de coroane suedeze. Costul unei calatorii intr-una din zonele predefinite este de 18.60 coroane, calatoriile dintr-o zona in alta fiind mai scumpe.
Cum ajungi in Göteborg
In Göteborg se poate ajunge inclusiv cu autocarul. Calatorii isi pot rezerva biletul online, sigur si rapid pe www.mementobus.ro, partenerii MementoBUS operand curse saptamanale spre Goteborg din Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Fagaras, Sibiu, Sebes, Deva, Lugoj, Timisoara, Arad.