Home Destinations Focşani, Județul Vrancea, Romania

Focşani, Romania

Search a route from Focşani

Choose route

Description

Focsani, capitala Tinutului Vinului


Municipiul Focsani este resedinta judetului Vrancea, o zona renumita pentru viile sale si pentru vinul excelent produs aici. Desi orasul nu se numara printre principalele destinatii turistice din Romania, are multe de oferit vizitatorilor si le poate asigura cel putin un weekend de activitati, vizita si experiente inedite.

 

Teritoriul actual al Focsaniului a fost locuit inca din neolitic, cele mai vechi vestigii gasite aici fiind datate aproximativ in anul 5000 i.Hr. si atribuite culturii Cris. Cel mai vechi document care atesta existenta Focsanilor a fost elaborat in anul 1575 si vorbeste despre o lupta intre valahi si moldoveni, dusa in aceasta zona de hotar dintre cele doua voievodate. Statutul de targ ii este conferit in 1620, devenind apoi, in scurt timp, cea mai importanta asezare din regiune. Se pare ca pana in anul 1862, orasul Focsani era format din doua asezari separate de cursul unei ape, o parte apartinand Tarii Romanesti si alta Moldovei. Prima perioada infloritoare pentru oras este cea care a urmat Unirii Principatelor, cand s-au construit majoritatea cladirilor importante ce serveau aparatului administrativ si sectorului cultural. Dupa instaurarea regimului comunist, activitatea culturala scade, dar se dezvolta masiv industria.

 

Ce poti vizita in Focsani


Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”

Principala institutie din domeniul artelor spectacolului a orasului a fost inaugurata in 1913, iar la proiectarea sa au participat celebrul arhitect Ion Mincu si actorul Constantin Nottara. Cladirea imbina stilul baroc cu elemente Art Noveau, avand ca surse de inspiratie cladirile teatrelor din Odessa si Berlin. Teatrul merita atentia turistilor nu doar pentru a-i admira arhitectura superba, ci si pentru spectacolele de teatru care au loc aici. 

 

Muzeul Vrancei

Este categoric cel mai vast muzeu al judetului Vrancea, caci acopera o gama larga de domenii precum istoria si arheologia, stiintele naturii, etnografia si include chiar si un muzeu al unirii. În cadrul sectiei de stiinte ale naturii sunt expuse specii de mamifere, pasari si pesti, atat cele native zonei Vrancei cat si din afara sa, insa si specii foarte vechi, incadrate in colectia de paleontologie. Sectia de istorie si arheologie studiaza de la perioada preistorica, pana la cea contemporana, iar muzeul unirii este dedicat in totalitate acestui eveniment si expune in special orasul Focsani ca important centru al miscarii unioniste.

 

Borna de hotar

În Focsani ai ocazia de a vedea un monument foarte mic, cu o valoare mare si cu o semnificatie foarte importanta. Borna de hotar marcheaza vechea granita dintre Muntenia si Moldova, mai exact locul in care se afla unul dintre pichetele de graniceri. Aceasta granita nu delimita doar cele doua state, ci si impartea orasul Focsani in doua, Focsanii Munteniei si Focsanii Moldovei. Monumentul bornei de hotar a fost dezvelit la aniversarea a 40 de ani de la Mica Unire si a fost executat de sculptorul Ion Jalea.

 

Experiente autentice


Crangul Petresti

La mai putin de 6km de centrul orasului Focsani se afla o frumoasa zona de promenada, recent amenajata, in mijlocul unei mici paduri de foioase. Crangul este o zona excelenta pentru plimbare, practicarea sporturilor, dar si pentru picnic si gratar, fiindca administratia locala a amenajat aici piste de biciclete, alei asfaltate, bancute, foisoare si gratare. De asemenea, aici exista un centru stiintific care detine inclusiv un amfiteatru unde pot fi organizate diverse evenimente culturale.

 

Piata Moldovei

O piata poate spune multe despre un oras si chiar despre intreaga regiune care il inconjoara, iar Piata Moldovei este un exemplu perfect. Aici vei gasi toate bunatatile specifice Vrancei, de la fructe si legume proaspete, crescute dupa metode bio, pana la branzeturi, produse din carne si, bineinteles, renumitul vin de Vrancea, varianta home made. Chiar daca nu e tocmai o atractie turistica per se, Piata Moldovei iti poate umple fara probleme cel putin o ora din zi si cateva sacose cu bucate proaspete si delicioase.

 

Mancare si distractie


La Focsani te poti bucura din plin de faimoasa bucatarie moldoveneasca, dar si de clasicele preparate internationale pe care le gasesti oriunde in tara, astfel ca nimeni, oricat de mofturos, nu va pleca flamand de aici. Printre preferatele focsanenilor sunt restaurantele Intim si Casa Veche. Restaurantul Intim este, asa cum si numele o spune, un loc discret, unde te poti refugia pentru cateva ore ca sa te bucuri de preparatele delicioase si sa te intinzi la vorba cu partenerul, partenera sau prietenii. Specialitatea casei sunt preparatele din carne, precum micii de casa, iepurele la tava, rasolul de vita si ciolanul de porc, insa vei gasi si pizza, paste, peste, salate si deserturi. Din cand in cand, la Intim se organizeaza seri cu muzica live. Casa Vranceana, un alt restaurant cu renume al orasului, te asteapta cu porc la ceaun, gulas de vitel, ciorbe ca la mama acasa si cu o selectie foarte generoasa de vinuri vrancene.

 

Transport local


Cele zece trasee de autobuz acopera mai toate zonele de interes ale municipiului Focsani, insa turistii sunt interesati in mare parte de centru, asa ca rareori au nevoie de un mijloc de transport. Daca te grabesti si mai ales daca nu cunosti orasul, e mai bine sa alegi un taxi, fiindca pretul nu este deloc mare iar calatoria este sigura.

 

Cum ajungi la Focsani

Cu MementoBus e foarte simplu sa ajungi in Focsani, in conditii optime de confort si siguranta. Alege transportul cu autocarul si ai la dispozitie rute cu plecare din mai multe orase ale tarii. Bucura-te de o vacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftina prin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro.

Station Benzinaria Omv, Pe Centura from Focşani, Județul Vrancea, Romania

BENZINARIA OMV, PE CENTURA

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Benzinaria Petrom (Dedeman) from Focşani, Județul Vrancea, Romania

45.70958, 27.19746

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Benzinăria Mol from Focşani, Județul Vrancea, Romania

Focsani

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Parcare Electrica Muntenia from Focşani, Județul Vrancea, Romania

Bulevardul Independenței 2

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Parcarea Autovip from Focşani, Județul Vrancea, Romania

Str. Anghel Saligny 5E

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station La Lidl Sau Lukoil In Centru.Ramnicu Sarat La Turist from Focşani, Județul Vrancea, Romania

Focsani

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Lidl Focsani from Focşani, Județul Vrancea, Romania

Piața Victoriei 6a

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Lukoil Ceasul Rau from Focşani, Județul Vrancea, Romania

Bulevardul Independenței 1

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Benzinaria Socar, Focsani from Focşani, Județul Vrancea, Romania

Strada Cuza Vodă nr. 81

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Benzinarie Petrom Focsani from Focşani, Județul Vrancea, Romania

Strada Cuza Vodă nr. 58A

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518