Home Destinations Chisinau, Chișinău, Moldova

Chisinau, Moldova

Search a route from Chisinau

Choose route

Description

Chisinau, inima Moldovei


Pentru romani, Chisinaul e a doua inima a Romaniei, insa pentru vecinii nostri de peste Prut este centrul universului. Nici vizitatorilor nu le ia mult sa inteleaga acest lucru, caci restul tarii pare format din cartiere periferice ale capitalei, iar tot ce are Moldova de oferit, bune si rele, se concentreaza aici. Orasul e un melanj de arhitectura sovietica, relicve pre-comuniste, parcuri pline de viata si localuri modeste in aparenta dar pline de bauturi si mancaruri excelente. Nu in ultimul rand, Chisinaul ofera un curs intensiv in istoria si cultura Moldovei, pe care-l poti urma vizitandu-i numeroasele muzee si monumente. Chisinaul iti ofera nenumarate atractii turistice si motive pentru a-l alege ca urmatoarea ta destinatie de vacanta.

 

Intaia mentiune a Chisinaului dateaza din 1436, iar, inca de la inceput, orasul a avut rol de centru religios si targ. In 1812 numara 5.000 de locuitori si 7 parohii. Dezvoltarea accelerata incepe odata cu instaurarea stapanirii rusesti, in 1812, iar in aceasta perioada se stabilesc aici multi rusi, ucraineni, germani si evrei. In 1918, Sfatul Țarii voteaza unirea cu Romania, astfel Chisinaul devine al doilea oras ca marime al tarii. In perioada interbelica se infiinteaza mai multe facultati si scoli precum Facultatea de Agronomie, Facultatea de Teologie si Conservatorul National de Muzica si Arta Dramatica. In 1940 are loc invazia sovietica, iar dupa Al Doilea Razboi Mondial Romania pierde definitiv Basarabia. Chisinaul se dezvolta, dupa razboi, pe modelul sovietic, proces care presupune o dezvoltare masiva, dar si o schimbare drastica de paradigma culturala.

 

Ce poti vizita in Chisinau


Muzeul National de Arta al Moldovei

Frumosul muzeu inaugurat in 1939 detine peste 39.000 de mii de lucrari semnate de artisti moldoveni, romani si internationali si este singura institutie de profil din Moldova. In colectia sa gasim icoane vechi din Europa si Asia, lucrari de grafica europene si rusesti si o serie de 342 de lucrari din colectia profesorului Scolii de Belle Arte din Chisinau, Auguste Baillayre, semnate de artisti nationali si internationali. In 1975 au fost facute achizitii suplimentare ce constau in lucrari semnate de Orest Kipreski - „Fata cu fructe”, Vladimir Makovski - „La carciuma”, Albrecht Durer, William Hogarth, Katty Kolvitz, Piotr Utkin, Vasili Perov, Filipp Maliavin, etc.

 

Gradina Publica Stefan cel Mare si Sfant

Cel mai vechi parc al Chisinaului a fost proiectat in 1816-1817 de Ozmidov, principalul arhitect al Basarabiei. E obligatoriu sa faci macar o plimbare aici, pentru a admira aleile atent ingrijite, cu arbori si arbusti, cele doua fantani arteziene, pavilioanele de recreatie, cele doua orologii, busturile scriitorilor si marilor oameni de cultura.

 

Muzeul National de Istorie a Moldovei

Institutia este una relativ noua, infiintata in 1983, iar cladirea in care functioneaza este fostul sediu al Gimnaziului nr.1 de baieti, care dateaza din 1833. Patrimoniul muzeului numara aproape 350.000 de piese si consta in mare parte in obiecte arheologice, documente si fotografii vechi, piese numismatice, carti, obiecte vechi de uz personal, arta plastica si decorativa, mobilier, arme si armuri, etc. Toate fac o radiografie completa a istoriei si culturii spatiului geografic basarabean, din paleolitic pana astazi.

 

Experiente autentice


Parcul Dendrariu

A fost fondat in 1973, pe locul fostei gradini botanice a orasului. Parcul de 83ha este un loc excelent pentru plimbari, relaxare, jogging si mai ales pentru a surprinde fotografii cu flora extraordinar de diversa. Printre altele, gasim aici o colectie impresionanta de trandafiri, dar si plante si flori rare si exotice precum liriodendron, magnolia, metasequoia, ginko biloba si o multime de alte specii native in America, Asia si Europa.

 

Cimitirul Evreiesc

Este unul dintre cele mai vechi cimitire ale orasului si are statut de monument de istorie si arta. Desi astazi pare abandonat si neatragator, cimitirul in sine si inclusiv acest aspect spun multe despre istoria orasului si despre comunitatea evreiasca, odinioara foarte numeroasa. Aici se afla un monument inchinat victimelor Pogromului de la Chisinau, eveniment violent care a avut loc in anul 1905. Chiar langa acest monument se afla mormantul rabinului Leib Yehuda Tsirelson.

 

Gradina Botanica

Este situata la periferia orasului, in sectorul Botanica, si ocupa o suprafata de 104ha. Aceasta este a doua gradina botanica a orasului, prima fiind initial amplasata in sectorul Buiucani, unde acum functioneaza Parcul Dendrariu. Gradina pare o replica la scara a tarii, fiindca ea cuprinde toate formele de relief si tipurile de sol care se gasesc in Moldova. Ea se imparte in urmatoarele sectoare: dendrariu, floricultura, plante tehnice, medicinale, alimentare si furajere, sectorul de hibrizi, sectorul experimental, sectorul cu plante tropicale si subtropicale, pepiniera si alte mici expozitii precum alpinariul, rozariul, lianariul, etc.

 

Mancare si distractie


Chisinaul exceleaza si impresioneaza pe deplin la capitolul culinar si mai ales cel al vinurilor. Aici poti gusta din absolut toate preparatele moldovenesti, unele autentice si altele foarte asemanatoare cu cele romanesti, dar si din specialitatile rusesti, gagauze, ucrainene si ale altor grupuri etnice din acest spatiu. Se spune ca Gok-Oguz este singurul restaurant cu specific gagauz din Chisinau. Meniul extrem de generos te imbie sa incerci carne de miel po Gheorhievski, cavurma de oaie, ghiozlemea, versiunea gagauza a preparatului turcesc gözleme, supe si multe alte bunatati specifice bucatariei acestui popor cu origini turcesti. Restaurantul Salcioara se promoveaza ca un restaurant cu bucate autentice moldovenesti, servite clientilor intr-un cadru traditional. Fa o incursiune in universul culinar basarabean si incearca bucate deosebite precum „pranzul unui barbat adevarat”, mamaliga „ursulet” cu scrob si jumere, limba cu ciuperci, ciorba de peste sau sorghitura de ciuperci, cighiri de casa cu muraturi, placinte moldovenesti cu branza, cartofi, ceapa, varza, visine sau mere, coniac moldovenesc, vodca si vinuri de la cele mai prestigioase crame basarabene. Scena barurilor din Chisinau este una impresionant de competitiva si in pas cu tendintele actuale. Daca te astepti sa gasesti doar baruri de zi cu aer sovietic si perdele si fete de masa ponosite, asteapta-te la mari surprize de la localuri precum Barbar, Tipografia 5, Lava Club, Pink Martini si Carpe Diem. Oricare ar fi barul sau clubul caruia ii treci pragul, recomandare numarul 1 sunt vinurile moldovenesti, fie ca sunt de Purcari, Cricova, Asconi sau Gitana.


Transport local


Sistemul de transport public este destul de invechit si haotic, greu de inteles, asa ca cel mai bine este sa iei un taxi atunci cand ai de parcurs distante care nu pot fi acoperite pe jos. Este ieftin si, daca ai noroc, taximetristii iti vor recomanda locuri interesante pe care numai localnicii le cunosc.

 

Cum ajungi la Chisinau

Cu MementoBus e foarte simplu sa ajungi in Chisinau, in conditii optime de confort si siguranta. Alege transportul cu autocarul si ai la dispozitie rute cu plecare din mai multe orase ale tarii. Bucura-te de o vacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftina prin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro.

Station Autogara Centrala from Chisinau, Chișinău, Moldova

Strada Mitropolit Varlaam 58

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Gara de Sud Chisinau from Chisinau, Chișinău, Moldova

Șoseaua Hînceşti 145

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Gara Nord Chisinau from Chisinau, Chișinău, Moldova

Chișinău

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518