Home Destinations Baia Mare, Județul Maramureș, Romania

Baia Mare, Romania

Search a route from Baia Mare

Choose route

Description

Desi nu se numara printre cele mai populare destinatii turistice din Romania, nu inseamna ca Baia Mare nu are lucruri frumoase de oferit. Centrul istoric, in special Piata Libertatii, te incanta cu arhitectura veche atent conservata, iar monumentele istorice spun povesti captivante din perioada infloritoare cand orasul apartinea Regatului Ungar si mai apoi Austro-Ungariei. 

 

Istoria asezarii incepe in sec. XIV, cand zona devine cunoscuta pentru bogatia sa in minereuri neferoase. S-a numit initial Rivuli Dominarum, iar mai apoi a preluat numele maghiar Nagybanya. In 1446, Iancu de Hunedoara viziteaza orasul si dispune construirea unei cladiri locative pentru sotia sa (Casa Elisabeta) si a unui turn clopotnita (Turnul Sf. Stefan), care aproape doua secole mai tarziu primeste ca adaugire un orologiu. Primul sistem de ziduri de aparare a fost ridicat pentru a proteja orasul de atacurile romanilor din Moldova. Prima biserica romaneasca din Baia Mare a fost construita in 1771. La sfarsitul sec. XIX, Baia Mare se afirma ca important centru artistic european, avand un Centru Artistic propriu, o asociatie muzeala si o scoala particulara de pictura. In 1930 primeste statutul de statiune climatica, apoi continua sa se dezvolte ca centru administrativ si cultural, pana la instaurarea regimului comunist, cand incepe sa decada si sa se intoarca la minerit ca activitate principala.

 

Ce poti vizita in Baia Mare


Casa Iancu de Hunedoara

Situata in Piata Libertatii, casa lui Iancu este printre cele mai emblematice cladiri din centrul istoric al orasului. A fost ridicata in 1496 si este de fapt doar o parte a castelului ridicat de Iancu pentru sotia sa Elisabeta. Voievodul nu a apucat sa vada constructia finalizata, insa de asta s-a ocupat fiul sau, Matia Corvin. Casa zace abandonata astazi, insa povestea sa spune multe despre istoria orasului.

 

Turnul Macelarilor

In anul 1469, regele Ungariei, Matia Corvin, da permisiunea ca in jurul cetatii Baia Mare sa fie ridicat un sistem de ziduri fortificate care sa-i apere de atacurile inamicilor. Bastionul Macelarilor facea parte din acest sistem de aparare, fiind asezat langa Poarta de Sud a cetatii. Se mai numea si Turnul Munitiilor, fiindca aici erau depozitate armele si praful de pusca, in spatele zidurilor de piatra cu grosimea de un metru.

 

Turnul Stefan

Superbul monument gotic este cu siguranta cel mai admirat si mai fotografiat obiectiv turistic din Baia Mare. Si pe buna dreptate, caci arhitectura sa este de o maiestrie extraordinara, iar in Romania nu sunt multe astfel de edificii. Turnul are o inaltime de 40m si era anexat bisericii cu acelasi hram. De-a lungul timpului, turnul a servit drept spatiu de expozitie pentru mai multe initiative culturale.

 

Experiente autentice


Lectia de astronomie

In Baia Mare functioneaza un excelent Complex Astronomic compus dintr-un observator astronomic si un planetariu. Planetariul a fost inaugurat in 1969, fiind primul din Romania, iar la ora actuala se spune ca ar fi cel mai performant. Planetariul este deschis publicului dupa un program generos, in timp ce observatorul organizeaza seri deschise doar de cateva ori pe an. Demonstratiile planetariului sunt experiente educative foarte interesante, dar si impresionante pentru toate categoriile de public. Spectacolul consta in prezentari, simulari si demonstratii ale unor fenomene si obiecte ceresti. De asemenea, aici pot fi vizionate proiectii ce redau evenimente astronomice din istoria universului.

 

Drumetie pe Muntii Gutai

Orasul Baia Mare este asezat chiar la poalele muntilor, aspect favorabil nu doar din punct de vedere climatic, ci si turistic, fiindca ofera vizitatorilor sansa de a se bucura de peisajele si ariile naturale din zona fara prea mult efort. Turistii pasionati de munte, care detin echipament si experienta, pot pleca in drumetie spre Varful Ignis (1307m). Drumetia nu este foarte solicitanta, fiindca se poate lua un mijloc de transport pana la marginea orasului, scurtand considerabil traseul.

 

Lectia de Mineralogie

In Baia Mare ai ocazia de a vizita un muzeu deosebit, unul dintre cele doua muzee de mineralogie din Romania. Nu trebuie sa fii un pasionat al geologiei sau al mineralelor ca sa te bucuri de acest muzeu, fiindca exponatele sunt nespus de frumoase, asemenea unor pietre pretioase, incat te-ar impresiona si daca nu ai sti nimic despre ele. Fiindca orasul are o veche traditie in minerit, era absolut firesc ca un astfel de muzeu sa existe aici. In cadrul expozitiei permanente ai sansa de a vedea o multime de tipuri de roci si minerale precum scheelit, vivianit, cuart, helvin, calcedonie, flora fosila, granit, marmura si multe altele.

 

Mancare si distractie


La Baia Mare, excelenta bucatarie maramureseana se intalneste cu cea ucraineana si cea ungureasca, asa ca turistii gurmanzi au motive serioase de bucurie. Restaurantul Budapesta e un local unguresc cu renume, atat pentru mancarea foarte buna, cat si pentru cadrul discret si elegant si pentru servirea foarte buna. La Palincie este un local conceptual deosebit, care imbina tematica si atmosfera de han cu cea de palincie de tara, insa ii da o nota contemporana, atat prin preparatele din meniu, cat si prin design. Pe langa bucatele traditionale maramuresene si romanesti, aici gasesti cea mai buna horinca pe care ai baut-o vreodata. Si nu e vorba de horinca facuta in subsol de vreun mester dubios, ci e vorba despre horinca Zetea, un brand romanesc cu istorie si faima. Baia Mare nu este tocmai un centru al distractiei, insa gasesti destule baruri si puburi unde sa bei o bere sau un cocktail cu prietenii si sa dansezi dupa lasarea serii. Noi iti recomandam sa incerci Sahara Pub, un local prietenos, cu cocktailuri si narghilea, unde te vei simti confortabil.

 

Transport intern


Sistemul de transport public din Baia mare include linii care acopera o mare parte a orasului, insa turistii sunt interesati in principiu de zona centrala, care poate fi parcursa pe jos. Daca trebuie sa te deplasezi pe distante mai lungi si nu cunosti liniile, poti lua fara griji un taxi, fiindca preturile sunt accesibile.

 

Cum ajungi in Baia Mare

Cu MementoBus poti calatori foarte simplu si rapid spre Baia Mare, in conditii optime de confort si siguranta. Bucura-te de o vacanta la pret redus calatorind cu MementoBus si rezervandu-ti cazare ieftina prin Christian Tour. Rezerva online sigur si rapid pe www.mementobus.ro si www.christiantour.ro.

Station Autogara from Baia Mare, Județul Maramureș, Romania

Strada Garii

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Agentia Tarsin from Baia Mare, Județul Maramureș, Romania

Bulevardul Traian 12

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Agentia Tarsin Baia Mare from Baia Mare, Județul Maramureș, Romania

Str. Bulevardul Traian

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Autogara Imperativ (Langa Gara Cfr) from Baia Mare, Județul Maramureș, Romania

Bulevardul Traian 34

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Statie Autobuz Recea (Langa Scoala) from Baia Mare, Județul Maramureș, Romania

Strada Primariei

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518

Station Autogara Autogenn( Langa Gara Cfr) from Baia Mare, Județul Maramureș, Romania

Str. Garii

rezervari@mementobus.com

(+40) 317.105.518